Blauwe bessen citroentaart
Hi, Roos hier! Inmiddels heb ik voor verschillende feestjes een recept geschreven. Een verjaardagsrecept mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Dat werd dus hoog tijd! Met fruitige smaken is dit een heerlijk taartje dat op jouw verjaardag de show steelt. Zeg maar gedag tegen de standaard slagroomtaart en hallo tegen deze blauwe bessen citroentaart!
Een zelfgemaakte verjaardagstaart om uit te delen op jouw verjaardag. Hoe leuk is dat! Af te stylen met de gezellige items uit de Zusss koken & tafelen collectie. En vergeet de taartslinger natuurlijk niet! Hét recept voor een fijn feestje lees je hieronder. Veel bakplezier!
Aantal: 12 taartpunten
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 2 uur
Dit heb je nodig voor je recept:
Ingrediënten cake
350 gram kristalsuiker
2 eetlepels citroenrasp
120 ml zonnebloemolie
120 gram ongezouten roomboter
4 eieren
2 eetlepels citroensap
1 theelepel vanille extract
330 gram patentbloem
2.5 theelepels bakpoeder
¾ theelepel zout
320 ml karnemelk
2 kopjes blauwe bessen
Ingrediënten crème
120 gram ongezouten roomboter
120 gram roomkaas
250 gram poedersuiker
2 eetlepels melk
1 theelepel vanille extract
2 eetlepels citroenrasp
2 eetlepels citroensap
Snuf zout
Stap voor stap | Het maken van de cake
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 160 graden en vet drie bakvormen in van circa 15 cm doorsnede. Bekleed de bodem van de bakvormen met bakpapier.
Stap 2.
Meng het suiker en de citroenrasp samen in een kommetje. Mix in een andere kom de boter zacht, voeg de zonnebloemolie hieraan toe. Mixen mag op hoge snelheid. Als de boter goed zacht is, kun je hier al mixend het suiker en citroenrasp-mengsel aan toevoegen. Mix voor ongeveer 3 minuten. Er ontstaat een licht en luchtig mengsel, het beslag van de cake.
Stap 3.
Voeg de eieren één voor één toe aan het beslag en mix tot ze volledig zijn opgenomen. Mix de twee eetlepels citroensap en de vanille extract voor 3 minuten door het beslag heen. Doe dit op hoge snelheid om zo weinig mogelijk lucht in het beslag te krijgen.
Stap 4.
Meng in een andere kom de bloem met het zout en de bakpoeder. Voeg nu om en om een kwart van het bloemmengsel en de karnemelk toe aan het beslag. Let op dat je het beslag niet te lang mixt, want dit zorgt ervoor dat de taart droog en taai kan worden en dat willen we niet.
Stap 5.
Tot slot wentel je de blauwe bessen door een beetje bloem en spatel je deze voorzichtig door het beslag. Dit zorgt ervoor dat de bessen niet allemaal naar beneden zakken, maar ook bovenin de taart terecht komen. Let ook hier weer op dat je geen lucht in je beslag creëert. Verdeel het beslag met de bessen daarna over de ingevette taartvormen en plaats deze op een bakplaat in het midden van de oven. Bak de cakes voor ongeveer 30 minuten (op de 160 graden) en laat ze daarna op een rooster afkoelen.
Stap voor stap | De bereiding van de crème
Stap 1.
Als de cakes bijna zijn afgekoeld kun je beginnen met het maken van de crème. Mix allereerst de boter die bedoeld is voor de crème met de roomkaas. Zorg ervoor dat de boter zacht geworden is. Voeg daarna de poedersuiker en het melk toe en mix dit geheel tot een luchtige crème.
Stap 2.
Voeg tot slot de citroenrasp, citroensap, het vanille extract en een beetje zout toe en mix tot de crème licht en luchtig in ongeveer 2 minuten. Tip: Als de crème te dik is, kun je nog een extra lepeltje melk toevoegen.
Stap voor stap | Het aftoppen
Stap 1.
Plaats de eerste cake op een taartschaal met de onderkant naar boven. Verdeel een beetje van de crème over de taart en plaats de tweede cake er daarna bovenop (het maakt bij de tweede laag niet uit welke kant bovenop ligt). Verdeel nog een laagje crème over de tweede cake en plaats tot slot de derde cake erop. Zorg er nu wel weer voor dat de onderkant van de cake naar boven ligt. Zo is de bovenkant in ieder geval netjes recht afgewerkt.
Stap 2.
Smeer de buitenkant van de taart nu verder af met de rest van de crème. Gebruik hiervoor een spatel of een mes om de crème mee glad te strijken. Maak een mooie cirkel van blauwe bessen op de bovenkant van de taart, of wees creatief en leg de bessen in een hartje of een andere leuke vorm. Plaats de taart in de koelkast zodat de crème kan opstijven.
Stap 3.
Wanneer je de taart presenteert, kun je de taart verder versieren met kaarsjes of een gezellige taartslinger van Zusss. Pak de gebaksbordjes – en vorkjes, de taartschep en de confetti er maar bij. Een hele fijne verjaardag gewenst namens Zusss. Hieperdepiep!
Baktips voor je recept
Tip 1.
Zorg bij het raspen van de citroenschil dat je alleen het gele gedeelte gebruikt. Witte schil smaakt erg bitter en dat heb je liever niet in deze taart. We gaan nu voor zoet. Zorg er ook voor dat je de citroenen goed wast van te voren.
Tip 2.
Maak gebruik van een kommetje om voorzichtig een afdruk op de taart achter te laten. Wanneer je deze van de taart afhaalt, ontstaat er een lijn waar je de blauwe bessen op kunt leggen. Zo liggen heel netjes in lijn.
Bewaartips voor je recept
Bewaar de taart maximaal 3 dagen in de koelkast. Je kunt de cakes eventueel eerder maken en invriezen. Deze zijn 2 weken wanneer goed verpakt te bewaren. Plaats de cakes in de koelkast om deze te ontdooien.
Benieuwd naar de andere recepten van Roos? Neem een kijkje op haar smakelijke blog Uit de keuken van Roos.
Zusss: basic, stoer, uniek en een tikkeltje eigenwijs.