Kerstcake met cranberries
Hi, Roos hier! Ben ik de enige die alleen nog maar kan denken aan kerst? Overal om mij heen zie ik alle prachtige kerstversieringen voorbij komen en de radio speelt weer volop kerstmuziek... Héérlijk! En met dat geweldige kerstgevoel ben ik weer aan de slag gegaan om een nieuw recept te ontwikkelen, en tadaa! Hier is ‘ie dan. De kerstcake met cranberries.
Zonder cake is er geen feestje, toch? Gelukkig heb ik hier het recept voor de cake die je het ultieme kerstgevoel zal geven! Een vanillecake met een heerlijke cranberry compote en de meest luchtige botercrème die jij je maar kunt voorstellen en uiteraard gedecoreerd met gesuikerde cranberries. Alleen al een feestje om naar te kijken, stel je eens voor hoe lekker die smaakt!
Dit heb je nodig:
Ingrediënten biscuit
175 gram eiwit
100 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille extract
75 gram patentbloem
25 gram maïzena
¼ theelepel zout
Ingrediënten botercrème
230 gram eiwit
400 gram kristalsuiker
350 gram roomboter (kamertemperatuur)
2 theelepels vanille extract
¼ theelepel zout
Ingrediënten decoratie/vulling
100 milliliter water
150 gram kristalsuiker
100 gram cranberries
6 eetlepels cranberry-compote/jam
Witte chocoladevlokken (optioneel)
Takjes rozemarijn
Stap voor stap | Het maken van kerstcake met cranberries
Dit recept bestaat uit drie onderdelen: cranberries, biscuit en botercrème. Hieronder vind je per onderdeel uitleg, zodat je gemakkelijk aan de slag kunt met het bakken van jouw cake. Veel succes!
Bereiding van de cranberries
Breng water met 75 gram kristalsuiker aan de kook en wacht tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en doe de cranberries hierin. Laat ze nu voor ongeveer 3 á 4 uur weken in het vocht. Laat de cranberries daarna uitlekken in een vergiet en rol ze vervolgens door de overgebleven kristalsuiker. Laat de gesuikerde cranberries uitharden tot je deze weer gaat gebruiken op een bakpapiertje.
Bereiding van het biscuit
Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakvorm met een doorsnede van 20 centimeter (ongeveer) in. Bedek de bodem en zijkanten met bakpapier. Mix de eiwitten, het suiker en de vanille voor ongeveer 10 minuten op de middelhoge stand. Dit gaat het makkelijkst in een staande mixer maar kan ook gewoon met de handmixer. Zeef de bloem, maïzena en het zout en voeg deze voorzichtig bij de opgeklopte eiwitten. Je wilt zo min mogelijk lucht verliezen dus stop zodra het één geheel is geworden. Schep het beslag in de ingevette bakvorm en bak in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten. Als je zachtjes op het biscuit drukt en het veert weer terug is deze gaar. Laat het biscuit afkoelen op een rooster.
Bereiding van de botercrème
Zet een steelpan met een klein laagje water op het vuur. Snijd de zachte boter in blokjes en plaats deze tot gebruik in de koelkast. Je wilt dat de boter zacht is maar wel koud. Doe de eiwitten en het kristalsuiker in een hittebestendige kom. Plaats de kom op de steelpan maar zorg dat het water de kom niet raakt. Dit heet au bain-marie. Roer met een garde terwijl de eiwitten en de suiker opwarmen. Zorg dat de suiker helemaal opgelost is. Je kunt voorzichtig(!) een beetje eiwit tussen je vingers wrijven, als je geen suikerkorrels meer voelt is het warm genoeg. Zorg dat je de eiwitten goed verwarmd. Als ze boven een temperatuur van 71°C zijn geweest is de botercrème volledig veilig te eten. Giet de eiwitten nu in een mengkom (van een staande mixer) en blijf op de hoogste stand mixen tot de meringue op kamertemperatuur is. Dit kan 15 minuten duren. Mix verder op een gemiddelde snelheid en voeg de boter blokje voor blokje toe tot deze volledig is opgenomen. Voeg daarna het zout en de vanille toe en mix tot je een stevige maar gladde crème hebt.
Nu kun je gaan beginnen met het opbouwen van de taart.
Opbouw taart
Snijd de biscuit in drie gelijke plakken. Plaats de onderste plak op je taartschaal en maak een randje aan de buitenkant van de plak. Dit is als het ware een dijkje voor de vulling. Verdeel 3 eetlepels cranberry compote over de bodem van de biscuit en smeer er vervolgens een laagje botercrème overheen. Bestrooi met wat witte chocolade vlokken.
Herhaal nu deze stappen voor de volgende laag. Plaats de derde laag biscuit op de taart en smeer de buitenkant af met de overgebleven botercrème. Het is niet erg als je wat van de cake door de botercrème heen kunt zien. Maak van de rozemarijn een kerstkrans bovenop de taart en decoreer deze met de gesuikerde cranberries.
Baktips voor je recept
Tip 1.
Mix het biscuit beslag op hoge snelheid voor wel 10 minuten. Doe je dit niet, dan zal de cake niet luchtig genoeg zijn en ook niet omhoog komen in de oven.
Tip 2.
Heb je een lage bakvorm? Maak dan een opstaande rand van bakpapier en plak deze vast met een beetje boter. Zo voorkom je dat het beslag over de rand heen loopt.
Tip 3.
Zorg dat alle onderdelen goed afgekoeld zijn voordat je begint aan het decoreren van de taart. Anders smelt de botercrème en zal de taart niet zo lekker en mooi zijn.
Bewaartips voor je recept
Je kunt de taart 2 dagen bewaren op kamertemperatuur en tot wel 4 dagen in de koelkast. Dek de taart af met folie of in een luchtdichte taartdoor zodat deze niet uitdroogt.
Benieuwd naar de andere recepten van Roos? Neem een kijkje op haar smakelijke blog Uit de keuken van Roos.
Zusss: basic, stoer, uniek en een tikkeltje eigenwijs.