Liefdes cupcakes
Hi, Roos hier! Een tijdje terug verscheen het recept voor de Kersttaart met cranberries op de inspiratiepagina. Ik zag een aantal van jullie creaties voorbij komen en wat zag dat er geweldig uit! Nu Valentijnsdag voor de deur staat ben ik aan de slag gegaan om een recept te ontwikkelen vol met liefde.
Ken je die hartvormige snoepjes waar leuke teksten op staan zoals “kus me” of “love”? Eigenlijk zijn dat gewoon kleine, eetbare liefdesbriefjes. Hoe leuk!? Dus ik dacht, waarom niet zo’n liefdesbriefje maar dan op een aardbeiencupcake met daarop een toef champagne botercrème. A tasty match made in heaven! Bedenk zelf wat je wilt zeggen met jouw cupcake of gebruik deze printables met leuke ‘Zusss-woordjes’ om over te trekken. Laten we gauw aan de slag gaan!
Aantal: 12 cupcakes
Bereidingstijd: 60 minuten (wachttijd 2 uur)
Dit heb je nodig voor de cupcakes:
200 gram patentbloem
7 gram bakpoeder
230 gram kristalsuiker
Een snuf zout
2 eieren
200 gram aardbeien
180 milliliter zonnebloemolie
1 vanillestokje
Dit heb je nodig voor de champagne botercrème:
250 milliliter champagne
500 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
400 gram poedersuiker
1 theelepel vanille-extract
Een snuf zout
Dit heb je nodig voor de decoratie/vulling:
Aardbeienjam
Candymelts (roze of wit met kleurstof)
Stap voor stap | Het maken van de liefdes cupcakes
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven een kom en meng hier met een garde de suiker doorheen. Pureer daarna de aardbeien en mix deze met de eieren, de zonnebloemolie en het merg van het vanillestokje. Mix de droge en de natte ingrediënten bij elkaar op een lage stand met de mixer tot het beslag een geheel is.
Stap 2.
Vul een cupcake-blik met cupcake-papiertjes en vul ze voor driekwart met het beslag. Bak de cupcakes voor 20-25 minuten in het midden van de oven gaar (op de 180 graden). Laat de cakejes volledig afkoelen op een taartrooster voordat je ze gaat versieren.
Stap 3.
Bereiding champagne botercrème.
Kook de champagne yay! in een steelpan tot er ongeveer 50 á 60 milliliter over is gebleven. Laat dit daarna even afkoelen. Mix dan boter met het poedersuiker tot dit licht en romig is. Dit kan 10 minuutjes duren. Tip: wrijf de botercrème even tussen je vingers. Voelt deze niet meer korrelig aan? Dan is dit goed.
Voeg het zout, de vanille-extract en 3 eetlepels van het champagne-extract samen. Mix dit goed door en voeg naar smaak eventueel meer van het champagne-extract toe.
Stap 4.
Opbouw/decoratie.
Gebruik een scherp mesje om gaatjes te maken in de cupcakes. Doe in de cupcakes een theelepeltje aardbeienjam. Vul een spuitzak met een sterspuitmondje en de botercrème.
Tip: Geen spuitzakje in huis? Maak dan van bakpapier een cornetje. (Zie foto voor instructies)
1. Knip een ongelijke driehoek van bakpapier en leg de kortste punt (c) naar beneden.
2. Rol het langste puntje (a) naar de kortste toe (c) en doe dit zo strak mogelijk om onderaan een scherpe punt te krijgen.
3. Rol nu punt (b) ook om het cornetje heen, doe dit zo strak mogelijk.
4. Vouw de uitstekende punten (a&b) nu naar binnen zodat het cornetje opgerold blijft.
5. Vul het zakje met jouw zelfgemaakte botercrème en knip het onderste puntje van de spuitzak af.
Spuit toefjes op de cupcakes. Plak je folie vast aan je werkblad en leg eventueel de printables met leuke woordjes eronder.
Stap 5.
Smelt de candymelts volgens de verpakking en doe deze in een (zelfgemaakt) spuitzakje. Knip hier een klein puntje af en schrijf de woordjes. Probeer wat korte woorden met grote letters te maken. Deze zijn het makkelijkst van het folie af te halen.
Stap 6.
Laat de woordjes goed uitharden voor je ze voorzichtig van het folie af haalt. Als dit is gelukt, steek je ze zachtjes in de toef botercrème. Plaats de cupcakes nu in de koelkast zodat de botercrème kan opstijven.
Veel plezier met het verrassen van jouw lieffie en eet smakelijk alvast!
Baktips voor je recept
Tip 1.
Zorg dat de oven niet te warm is voor het bakken van de cupcakes. Zo krijg je scheve cupcakes die niet mooi van kleur zijn. Maak ook de ovendeur niet open tijdens het bakken, dan kan het gebeuren dat de cupcakes inzakken.
Tip 2.
Kook de champagne lang genoeg in zodat je een champagne-extract hebt die bomvol smaak is! Wil je geen champagne in de botercrème? Kies dan voor een smaakmaker zoals vanille-extract.
Tip 3.
Gebruik een acetaat folie om de woorden op te spuiten. Je kunt het hier dan gemakkelijk afhalen. Heb je geen acetaat folie? Je kunt dan ook aluminium folie of cadeau folie gebruiken. Zo lang het een glad oppervlakte heeft.
Tip 4.
Heb je geen spuitzakje om de woorden te spuiten? Maak dan van bakpapier een cornetje. (Zie foto voor instructies)
a. Knip een ongelijke driehoek van bakpapier en leg de kortste punt (C) naar beneden.
b. Rol de langste punt (A) naar de kortste punt (C) en doe dit zo strak mogelijk om onderaan een scherpe punt te krijgen.
c. Rol de andere punt (B) nu ook om het cornetje heen en doe dit zo strak mogelijk.
d. Vouw de uitstekende punten (A&B) nu naar binnen zodat het cornetje opgerold blijft.
Bewaartips voor je recept
Bewaar de cupcakes in een afgesloten trommel 4 dagen in de koelkast of 2 dagen op kamertemperatuur. Haal de cupcakes voor het eten een uurtje uit de koelkast zodat de botercrème wat zachter wordt.
Benieuwd naar de andere recepten van Roos? Neem een kijkje op haar smakelijke blog Uit de keuken van Roos.
Zusss: basic, stoer, uniek en een tikkeltje eigenwijs.